08 december 2009 ~ 0 Comments

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 3. rész

Néhány héttel ezelőtt, október 16.-án a kora esti órákban, rég nem tapasztalt labdarúgás őrület söpört végig Magyarországon, hiszen „utánpótlás” labdarúgóink felnőttek a feladathoz és három hetes fárasztó sorozat után felrakták az „i”- re a pontot, az Egyiptomi fővárosban, Kairóban, megszerezték az U20-as labdarúgó világbajnokságon a bronzérmet!

Az alábbi három részes írásból megtudhatják, honnan is indult ez a kiváló „kis” csapat.

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 1. rész >>
Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 2. rész >>

3. rész

Végül elérkezett a 2008-09-es szezon, illetve 2009 szeptemberében a világbajnokság. Az elmúlt több mint egy év nagy része, nem a legnagyobb nyugalomban telt el. Először is, 2008 őszétől már nem Sisa Tibor vezette a fiatalokat, hanem Wilco van Buuren. A holland szakembert, 2008. szeptember 29.-én nevezték ki az utánpótlás válogatottak szövetségi edzőjének, ezáltal az U20-as csapat is a keze alá tartozott. Wilco van Buuren közel egy esztendeig, irányította az utánpótlás válogatottakat, de mivel csapataink nem a tervnek megfelelő eredményeket értek el – talán az U21-es csapat augusztusi, Wales elleni 4-1-es veresége volt az utolsó csepp a pohárban -, ezért az MLSZ  2009. szeptember elsejével megszüntette a holland szakember munkaviszonyát, és Egervári Sándort nevezte ki a közelgő Vb-re készülő csapat élére.

Nagy Olivér így nyilatkozott az estről:
– Tavaly a sikeres Eb szereplés után, érthetetlen módon leváltották Sisa Tibort. Úgy gondolom, hogy Jámbor László úrnak nagy szerepe volt az egészben, ez nem volt korrekt Tibi Bá-val szemben. Wilco van Buuren lett az utánpótlás részleg vezetője. Vele nem voltunk sikeresek, volt egy-két jó meccsünk, de összességében rossz idényt zártunk. Walestől is kikaptunk 4-1-re az Eb selejtezőn. Ezek után úgy gondolták, hogy le kell váltani, és átadták Egervári Sándornak ezt a korosztályt.

A mester szívesen vállalta a kihívást, de valljuk be, túl sok ideje nem maradt arra, hogy összeállítsa a keretet. Utólag viszont kijelenthető, hogy megtalálta az ideális csapatot, aminek voltak nyertesei, és vesztesei egyaránt. Huszonegy játékost vitt magával a mester Egyiptomban. A huszonegy futballista közül, a tavalyi Európa-bajnoki sorozatban „csak” tizenegyen voltak a keret tagjai. Nagy bánatára nem lehetett a keret tagja, a sérüléssel bajlódó Nagy Olivér, Kádár Tamást pedig klubja, a Newcastle United nem engedett el. De előbbi kategóriába sorolható még talán, Nikházi Márk, Szabó László, Busai Attila és Gál András, akik az előző néhány évben szinte kirobbanthatatlanok voltak a kezdőcsapatból. Így viszont tíz „új” labdarúgó került a keretbe, és utazott a világbajnokságra.

Nagy Olivér meséli el, hogy miért is maradt le a világbajnokságról:
– A Vb előtti utolsó meccsen, lovaglóizom szakadást szenvedtem. Ennek ellenére elmentem a válogatott edzőtáborába, ahol az orvosok megvizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a sérülés három héten belül nem fog meggyógyulni, így sajnos nem tudtam kimenni a világbajnokságra.

Szabó László – aki az elmúlt esztendőkben szinte mindig pályán volt az utánpótlás válogatottban – a következőket mondta mellőzésével kapcsolatban:
- Konkrétan nem tudom mi volt az oka, hogy kikerültem a keretből, az U21-es olimpiai csapatba még meghívást kaptam, akkor még a holland vonal volt. Két hétre rá volt egy edzőváltás, és az U20-as Vb keret összeállításánál még a 30-as bő keretbe sem kaptam meghívást, a mai napig nem tudom, hogy miért.

U20-as Labdarúgó világbajnokság, Egyiptom 2009.09.24. – 2009.10.16.
Csapatunk az „F” csoportba kapott besorolást. Csoportellenfeleink: Arab Emírségek, Dél-Afrika, Honduras.

Első csoportmérkőzésünket szeptember 27.-én Honduras ellen játszottuk. Az összecsapáson a mieink kezdtek jobban, Présinger Ádám szabadrúgását, óriási bravúrral védte Francisco Reyes. Ezután mentünk előre, de játékunkon nem érződött, hogy fölényben lennénk. Még az első félidőben, bombagóllal vezetést szerzett az ellenfél. A szünet után a magyarok nem tudták felvenni a versenyt a Hondurasi csapattal, és ennek következtében kaptunk még két gólt. Összességében a Hondurasi csapat viszonylag könnyen átgyalogolt a válogatottunkon, a fiúk nem igazán tudták felvenni a fordulatot (Honduras – Magyarország 3-0).

Ezek után sajnos nagyon sokan leírták a csapatot, de hála a szakmai stáb munkájának, és a mentálisan erős játékosoknak, szinte minden pozitív irányba fordult a későbbiekben.

A második csoportmérkőzés, szeptember 30.-án Dél-Afrika ellen a kővetkezőképpen alakult: Egervári Sándor néhány poszton változtatott az előző mérkőzéshez képest, és ez nyerő húzásnak bizonyult. A játékosok már az első játékrészben is hajtottak és kidolgoztak néhány helyzetet, de a gálaelőadást a második félidőre tartogatták. Már a 49. percben megszereztük a vezetést, amikor is Kiss Máté – Korcsmár – Simon András volt a labda útja, majd Simon lövésre szánta el magát, a kapus kiütötte a labdát, Korcsmár viszont jókor érkezett a kipattanóra, és a kapuba lőtt. Az 55. percben, Koman 11-esből, erőből, a kapu bal alsó sarkába passzolta a labdát. A 71. percben, Gosztonyi beadását, Debreceni továbbította a kapuba. Majd a 90. percben, Présinger egy szemet gyönyörködtetően nagy gólt lőtt szabadrúgásból. Így a vége (Magyarország – Dél-Afrika 4-0).

Az elért siker, lelkileg talpra állította a gárdát, és játékosaink megmutatták, hogy korai volt még temetni őket.

A harmadik csoportmérkőzésre október 3.-án került sor, az Arab Emírségek válogatottja ellen. Németh Krisztián révén, már a 20. percben megszereztük a vezetést. A 23. percben már 2-0, a gólszerző: Koman Vladimir. Ezután labdatartásra törekedtünk, ami sikerült is (Magyarország – Egyesült Arab Emírségek 2-0), így válogatottunk csoportelsőként lépett a legjobb tizenhat csapat közé.

Október 6.-án következhetett a csehek elleni mérkőzés, a nyolc közé kerülésért. A mérkőzésen két meghatározó játékosunk – Debreceni és Korcsmár – nélkül kezdődött el az összecsapás. Ennek ellenére jól kezdtünk, Présinger szabadrúgásból kapufát lőtt. A 15. percben, Kiss Máté óriási bombagóllal szerzett vezetést a magyar csapatnak. 10 perccel később a csehek egyenlítettek. Nagy csata folyt a pályán, hol nekünk, hol az ellenfélnek voltak jó percei. 90 perc játék után 1-1 volt az eredmény, következhetett a hosszabbítás. A ráadás első perceiben a csapatunk fáradnak tűnt, meg is szerezték a vezetést a csehek. A fiúk viszont nem adták fel, és a 99. percben Koman révén, nagyon szép szabadrúgásgóllal egyenlítettünk. A vége 2-2 lett, következhettek a büntetők, melyek során Gulácsi három 11-est védett, óriási csatában 4-3-ra hoztuk le a büntetőpárbajt (Magyarország – Csehország 2-2 – büntetőkkel: 4-3), és továbbjutottunk a nyolc közé.

Október 9.-én jöhetett az olaszok elleni negyeddöntő, ami nagy csatának ígérkezett, azt is mondhatjuk, hogy a tavalyi Európa-bajnoki elődöntő visszavágója volt ez a mérkőzés. Számunkra a mérkőzés, kedvezően indult, már a 2. percben Németh Krisztián rángatásáért megítélt 11-est, Koman határozottan a kapu jobb alsó sarkába lőtte. A gól után folyamatosan rohamoztunk, több helyzetet dolgoztunk ki, de egyet sem sikerült értékesítenünk. Elmondható, hogy játékosaink jól fociztak. A második félidőben összeszedték magukat az olaszok és átvették a kezdeményezést, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni, sőt a 71. perctől emberelőnyben játszottunk mivel Gentili megkapta második sárga lapját. A 82. percben viszont egy védelmi hibát kihasználva egyenlítettek az olaszok. Majd jött még egy kiállítás olasz részéről, illetve a 89. percben Szekeres is mehetett zuhanyozni. Következett a hosszabbítás, ahol Németh 111. percben szerzett góljára, két perc múlva még jött válasz, de a 117. percben lőtt újabb gólja már eldöntötte a találkozót (Magyarország – Olaszország 3-2). Németh Krisztián és Koman Vladimir szinte tarthatatlanok voltak, nemzetközi szinten is kimagasló futballt mutattak be ezen a mérkőzésen.

Bejutottunk a világbajnoki elődöntőbe, ami október 13.-án került megrendezésre, Kairóban, az ellenfél pedig a jó erőkből álló Ghána volt. Az első 45 percben mintha az öltözőben maradtunk volna, a csapat játéka nem emlékeztetett korábbi önmagára. Ghána szinte átrohant rajtunk az első játékrészben. A szünetben két cserével próbáltunk frissíteni, Németh helyett Balajti, Présinger helyett pedig Varga lépett pályára. A második félidőt 0-2-ről kezdtük, és sokkal jobban játszottunk, mint az elsőben. Erőfeszítéseinket a 71. percben tudtuk gólra váltani, mikor is Simon András a bal szélről középre gurított, Futács pedig mintegy nyolc méterről a kapuba továbbította a labdát. Ezek után hatalmas erőket mozgósítottunk az egyenlítés érdekében, voltak is helyzeteink, de sajnos az ellenfél megszerezte harmadik gólját. Mi még ekkor sem adtuk fel, és a 84. percben, Varga Roland passzából Balajti talált be. Sajnos már az egyenlítésre nem maradt idő, az eredmény
(Ghána – Magyarország 3-2), így Ghána bejutott a világbajnoki döntőbe.

Ránk október 16.-án, Kairóban, Costa Rica csapata várt a világbajnokság bronzmérkőzésén. Csapatunk nem a megszokott összeállításban lépett pályára. Németh Krisztián a padon kezdett, de a 19. percben beállt a sérült Futács helyére, Présinger helyett pedig Zámbó volt a pályán. Az első félidő mindkét fél részéről gyengére sikeredett. A második játékrészben viszont, jobban játszottunk az ellenfelünknél – két Németh Krisztián helyzet, majd egy Gosztonyi próbálkozás és egy Simon András kapufa -, egy védelmi hiba után mégis Costa Rica szerzett vezetést a 80. percben. De csapatunk nem adta fel! Ennek eredménye képen a 90. percben, Németh Krisztián révén 11-eshez jutottunk, amit Koman Vladimir gólra váltott! A döntőre levő tekintettel a hosszabbítás elmaradt, a 11-es rúgások pedig nekünk kedveztek. Az első körben a Costa Rica-i játékos – Diego Estrada – a lécre lőtte a labdát, következő három lövésüket pedig Gulácsi Péter hárította – micsoda teljesítmény -, ellenben mi két lövést értékesítettünk, és megnyertük a mérkőzést (Magyarország – Costa Rica 1-1 büntetőkkel: 2-0)!

Jutalmunk a bronzérem lett! Óriási ünneplésbe kezdtek a fiúk még odakint, ami itthon folytatódott, mivel több ezer ember várta a jövő reménységeit a Ferihegyi reptéren. Koman Vladimir pedig egy szép egyéni díjjal gazdagodott, 5 góljával a világbajnokság ezüstcipőse lett!

Nagy Olivér és Szabó László válaszolt a kérdésemre: Hogyan kísértétek figyelemmel a világbajnokságot, illetve mi a véleményetek az ott elért bronzéremről?

Nagy Olivér:
– Az összes meccsüket láttam és nagyon szurkoltam nekik, hiszen én is a csapat tagjának tartom magam, én is sokat hozzátettem ahhoz, hogy a csapat idáig eljusson. Véleményem szerint, jóval a várakozáson felül teljesítettünk, viszont egy kis szerencsével, akár sikerülhetett volna még ennél is jobban ez a Vb. Szerintem Ghána ellen megszerezhettük volna a döntőbe kerülést, és ott már túlléptünk volna a brazilokon. De a futballban nincs ha, és a bronzérmet egy nagyon szép sikernek tartom.

Szabó László:
- Csak úgy, mint az egész ország, én is figyelemmel kísértem minden mérkőzést, és ugyanúgy szurkoltam a csapatnak, mint más szurkoló. Mivel én közel álltam a csapathoz, így melegen érintett mikor kikaptunk, nagyon örültem, amikor győzelmet értünk el. Őszintén mondom, minden tizenegyesnél izzadtam, annyira izgultam. Nagyon szorítottam nekik, sms-ben többször is gratuláltam a csapatnak. Én személy szerint nagyon nagy eredménynek tartom ezt a 3. helyezést!

Három szakembert is megkérdeztem, akik megosztották a véleményüket, a világbajnokságon elért sikerrel kapcsolatban:

Disztl László – a Videoton, a Bp.Honvéd, és az FC Bruges egykori sztárja, jelenleg a Videoton U19-es csapatának edzője:
– Óriási eredmény! Úgy gondolom, hogy Egervári Sándor nagyszerűen összerakta ezt a csapatot. Felemelő érzés volt nézni a játékukat! Nem csak hozzáállásban, de játékban is felvettük a versenyt a világ bármely utánpótlás csapatával, és ezt öröm volt nézni.

Kereki Zoltán – 37-szeres volt válogatott labdarúgó, aki jelenleg a ZTE utánpótlást segíti:
- Megmondom őszintén, nem számítottam rá, hogy a világbajnokságon 3.-ak leszünk. Ez, az utóbbi évtizedek legjobb korosztálya, amit pontosan lehetett látni az U17-es és az U19-es Eb szerepléskor. Ebben a korosztályban van négy-öt nemzetközi szinten is jó játékos. Itt elsősorban, a Németh Krisztiánra, a Komanra, és a Gulácsira gondolok. Én azt mondom, hogy túlzásokba azért nem szabad esni, messzemenő következtetéseket levonni, a jövőre, illetve a nagyválogatottra nézve. Ez a korosztály azért mindenképpen nagyon biztató, és meg kell őket becsülni, de óva inteném a szakembereket attól, hogy valamiféle csodáról beszéljenek, helyén kell kezelni a dolgot.

Petres Tamás – az egykori magyar gólkirály, napjainkban az MTK U17-es csapatának az edzője:
– Nagyon büszkék vagyunk rájuk, azért itt mindenki aratja a babérokat, mindenki próbálja előtérbe helyezni a saját munkáját. Eggyel tisztában kell lenni, ezeknek a gyerekeknek a nagy része a Sándor Károly Akadémián fejlődött. Mindenki mondhat bármit, a gyerekekkel mi keltünk és mi feküdtünk, délelőtt, délután, foglalkozásokat tartottunk nekik. Természetesen emellett megvolt a válogatott program is, és nagyon jó volt az együttműködés a válogatott és az akadémia között. Egy ilyen ütőképes csapat csak így jöhetett létre. A másik nagyon fontos dolog, hogy a magyar labdarúgásban kevés az olyan támadó, mint ennél a korosztálynál összejött. Gondolok én itt a Németh Krisztiánra és a Simon Andrásra, hiszen ők teszik fel az „i”- re a pontot, és ez nagy pluszt ad egy csapatnak. Mögöttük pedig van egy olyan masszív, jól edzett társaság, aki támogatja őket. Ebben nagyon benne van a válogatottnál eltöltött idő, és ebben benne van az akadémiának a lehetősége, hogy ezeket a fiúkat együtt tartotta és edzette. Természetesen benne van Egervári Sándor keze, aki felkészítette őket a világbajnokságra. Ez egy összetett dolog, mindenkinek tudnia kell, hogy mennyi ebből a sikerből a része. A miénk az elég jelentős, ezt ki merem jelenteni.

A bronzérmes csapat tagjai (a név után, a születési adat, majd a játékos posztja, és végül a Vb-n játszott mérkőzéseinek/góljainak a száma található):

Gulácsi Péter 1990.05.06. kapus 7/-
Kovácsik Ádám 1991.04.04. kapus  -/-
Megyeri Balázs 1990.03.31. kapus  -/-
Debreceni András 1989.04.21. hátvéd  6/1
Korcsmár Zsolt 1989.01.09. hátvéd 5/1
Szabó János 1989.07.11. hátvéd  6/-
Szekeres Adrián 1989.04.21. hátvéd  6/-
Présinger Ádám 1989.01.26. hátvéd  5/1
Zámbó Bence 1989.08.17. hátvéd  5/-
Dudás Ádám 1989.02.12. középpályás 4/-
Kiss Máté 1991.04.30. középpályás 5/1
Koman Vladimir 1989.03.16. középpályás 6/5
Simon Ádám 1990.03.30. középpályás 6/-
Takács Péter 1990.01.25. középpályás 3/-
Tóth Bence 1989.07.27. középpályás 1/-
Varga Roland 1990.01.23. középpályás 4/-
Balajti Ádám 1991.03.27. csatár 4/1
Futács Márkó 1990.02.22. csatár 7/1
Gosztonyi András 1990.11.07. csatár 6/-
Németh Krisztián 1989.01.05. csatár 6/3
Simon András 1990.03.30. csatár 6/-

A magyar utánpótlás labdarúgó válogatott mérkőzései a világbajnokságon (időrendi sorrendben):

Honduras – Magyarország 3-0 (1-0)
Alexandria, 4000 néző. Vezette: Eddy Maillet.
Honduras: Reyes – Crisanto, Fonseca, Leveron, Castro – Mejía (Peralta a 66.), M. Martínez, padilla, Mayorquin (Ocampo a 86.) – Andino – Rojas (C. Martínez a 66.).
Magyarország: Gulácsi – Simon Á. (Takács a 74.), Szekeres, Debreceni, Présinger – Dudás (Varga a szünetben), Korcsmár, Koman, Gosztonyi – Németh, Simon A. (Futács a szünetben).
Gólszerzők: M. Martínez (35. és a 70.), Peralta (83.)
Sárga Lap: Simon Á. (34.), Debreceni (53.), Korcsmár (68.), Takács P. (80.), Gosztonyi (89.) illetve Padilla (56.), Peralta (78.)

Magyarország – Dél-Afrika 4-0 (0-0)
Alexandria, 8000 néző. Vezette: Baldassi.
Magyarország: Gulácsi – Szekeres, Debreceni, Szabó, Présinger – Gosztonyi, Korcsmár (Simon Á. a 67.), Kiss, Koman – Futács (Balajti a 86.), Simon A. (Tóth az 57.).
Dél-Afrika: Ngobeni – Bhengu, Hlatshwayo, Zulu, Khumalo – Claasen, Doutie (Khwela a 88.), Serero, Masango (Jali az 57.) – Maluleka (Ndlovu a 70.), Erasmus.
Gólszerzők: Korcsmár (49.), Koman (11-esből az 55.), Debreceni (71.), Présinger (90.)
Sárga Lap: Présinger (64.), Gosztonyi (71.), Koman (74.), Szekeres (81.) illetve Hlatshwayo (52.), Zulu (53.), Maluleka (58.), Khumalo (64.)

Magyarország – Egyesült Arab Emírségek 2-0 (2-0)
Alexandria, 6000 néző. Vezette: O’Leary.
Magyarország: Gulácsi – Szekeres, Debreceni, Szabó, Présinger – Takács (Dudás a 90.), Simon Á. (Zámbó a 75.), Kiss, Koman – Németh (Varga a 61.), Futács.
Arab Emírségek: J. Abdulrahman – Ahmed, Szukur (Awana a szünetben), al-Kamali, Fajez – Szankur (Husszain a szünetben), Favzi, A. Abdulrahman, Fardan (Dzsamal a 76.) – Mabkut, Halil.
Gólszerzők: Németh (20.), Koman (23.)
Sárga Lap: Varga (72.) illetve Husszain (87.)

Magyarország – Csehország 2-2 (1-1, 1-1, 2-2) – Tizenegyesekkel: 4-3
Alexandria, 9000 néző. Vezette:
Magyarország: Gulácsi – Dudás (Balajti a 96.), Szekeres, Szabó, Présinger – Gosztonyi, Kiss, Simon Á. (Zámbó a 60.), Koman – Németh, Futács (Simon A. a 60.).
Csehország: Vaclik – Celustka, Hosek, Lecjaks, Mazuch – Fabián (Zeman a 85.), Marecek, Moravek, Vacha (Rezník a 101.) – Chramosta (Rabusic a 67.), Vosahlik.
Gólszerzők: Kiss (15.), Koman (99.) illetve Vosahlik (26.), Rabusic (92.)
Sárga Lap: Simon Á. (27.), Présinger (75.), Balajti (108.) illetve Mazuch (94.), Vosahlik (119.)

Magyarország – Olaszország 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
Szuez, 31000 néző. Vezette: Oscar Ruiz.
Magyarország: Gulácsi – Szekeres, Debreceni, Szabó, Zámbó – Koman, Korcsmár (Takács a 79.), Kiss (Futács a 87.), Gosztonyi – Simon A. (Dudás az 59.), Németh.
Olaszország: Fiorillo – Bini, Gentili, Albertazzi, Mazzotta – Raggio Garibaldi (Romizi a 65.), Calderoni – Delle Penna (Bonaventura az 58.), Mazzarini, Mustacchio – Misuraca (Eusepi a szünetben).
Gólszerzők: Koman (11-esből a 2.), Németh (111. és a 117.) illetve Mazzotta (82.), Bonaventura (113)
Sárga Lap: Koman (49.), Dudás (91.), Szabó (101.), Takács (105.) illetve Albertazzi (23.), Gentili (36.), Bini (81.)
Kiállítva: Szekeres (89.) illetve Gentili (71.), Bini (83.), Albertazzi (115.)

Ghána – Magyarország 3-2 (2-0)
Kairó, 8000 néző. Vezette: Jorge Larrionda.
Ghána: Agyei – D. Addo, Inkoom, Addae, Addy – Quansah (Awako a 93.), Rabiu, A. Badu, A. Ayew (Agyemang a 75.) – Adiyiah, Osei.
Magyarország: Gulácsi – Zámbó, Debreceni, Szabó, Présinger (Varga a szünetben) – Gosztonyi, Korcsmár (Futács a 71.), Simon Á., Kiss – Simon A., Németh (Balajti a szünetben).
Gólszerzők: Adiyiah (10. és a 31.), Quansah (81.) illetve Futács (71.), Balajti (84.)
Sárga Lap: Rabiu (13.), Addae (34.) illetve Debreceni (56.), Korcsmár (67.)

Magyarország – Costa Rica 1-1 (0-0) – Tizenegyesekkel: 2-0
Kairó, 30000 néző. Vezette: Yuichi Nishimura.
Magyarország: Gulácsi – Szekeres, Debreceni (Balajti a 83.), Szabó, Zámbó – Gosztonyi, Korcsmár, Simon Á. (Varga a szünetben), Koman – Futács (Németh a 19.), Simon A.
Costa Rica: Alvarado – Gamboa, Mena, Smith, Oviedo – Varela (Hernandez a 63.), Guzman (Luna a 77.) – Urena, Estrada, Madrigal (Guevara az 58.) – Martinez.
Sárga Lap: Szabó (52.) illetve Mena (33.)
Kiállítva: Mena (89.)

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 1. rész >>
Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 2. rész >>

Szólj hozzá!