27 november 2009 ~ 0 Comments

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 2. rész

Néhány héttel ezelőtt, október 16.-án a kora esti órákban, rég nem tapasztalt labdarúgás őrület söpört végig Magyarországon, hiszen „utánpótlás” labdarúgóink felnőttek a feladathoz és három hetes fárasztó sorozat után felrakták az „i”- re a pontot, az Egyiptomi fővárosban, Kairóban, megszerezték az U20-as labdarúgó világbajnokságon a bronzérmet!

Az alábbi három részes írásból megtudhatják, honnan is indult ez a kiváló „kis” csapat.

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 1. rész >>

2. rész

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 3. rész >>

A 2007-08-as szezon meghozta a nagy áttörést. A csapat néhány új játékossal kiegészülve vágott neki az idénynek, és nem is lehetett más cél mint bejutni a 2008-as Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe. Ekkor már Sisa Tibor irányította a csapatot. Az első selejtező kört hazai környezetben, Székesfehérváron és Tatabányán rendezték 2007 őszén.

Az eredmények önmagukért beszéltek: három mérkőzésen, három győzelem, 11-2-es gólarány, és csoportgyőzelem. (Magyarország –Kazahsztán 6-0, Wales – Magyarország 1-3, Magyarország – Svájc 2-1 ).

Majd, 2008. májusában ismét hazai környezetben, Székesfehérváron rendezték a második „elit” kört. Az első mérkőzés nem sikerült úgy ahogy szerettük volna, hiszen két góllal vezetünk még a második félidő közepén, de végül kénytelenek voltunk a döntetlennel beérni (Magyarország – Litvánia 2-2).

Két nap múlva, Ciprus ellen hoztuk a kötelező győzelmet (Magyarország – Ciprus 2-1).

A harmadik mérkőzésen a Portugál válogatott komoly ellenfélnek bizonyult, de csak a győzelem volt az elfogadható eredmény a továbbjutás szempontjából. Sokáig döntetlenre állt a mérkőzés, ami a Portugáloknak kedvezett. Németh Krisztián az első félidőben szerzett egy szabályosnak tűnő gólt, melyet a játékvezető nem adott meg. A 62. perc viszont meghozta a várva-várt vezető gólunkat. Mi végezhettünk el szögletet a jobb oldalról, melyet Nagy Olivér, Gosztonyihoz lőtt, aki továbbfejelte, Németh pedig a kapuba továbbította. A Portugálok később emberhátrányba kerültek, de így sem adták fel, és vezettek még néhány veszélyes akciót. A vége viszont magyar győzelemmel zárult (Magyarország – Portugália 1-0 ).

Tehát hét pontot szerezve, csoportelsők lettünk és így bejutottunk az Eb. nyolcas döntőjébe. Az Európa-bajnokságnak Csehország adott otthont 2008 júliusában. Az Eb -n Bulgária volt az első ellenfél. Már a mérkőzés elején – 10. percben – megszereztük a vezetést Németh Krisztián révén. A bolgárok nem törődtek bele az 1-0-ás magyar vezetésbe, de erőfeszítéseik nem eredményeztek változást, így megnyertük a mérkőzést (Bulgária – Magyarország 0-1).

Második mérkőzésünket, a kiváló játékosokból álló Spanyol válogatottal játszottunk. Az első gólra a 71. percig kellett várni, amikor is Nagy Olivér révén megszereztük a vezetést, és egyben a győzelmet (Spanyolország – Magyarország 0-1).

Ezek után már biztossá vált a továbbjutás, az éremszerzés, és talán a legfontosabb, hogy a csapat részt vehet a 2009. évi utánpótlás labdarúgó világbajnokságon. A harmadik csoportmérkőzésünket Németország fiataljai ellen léptünk pályára. Sisa Tibor néhány játékost pihentetett, de csapatunk így sem volt gyenge. A németek az első félidőben megszerezték a vezetést, amit Simon András a 74. percben kiegyenlített. Néhány perc múlva ismét hátrányba kerültünk. Sajnos egyenlíteni már nem sikerült, így elvesztettük a mérkőzést, és csoport másodikként kerültünk az elődöntőbe (Magyarország – Németország 1-2 ).

A döntőbe jutásért az olaszokkal kellett megküzdenünk. A mérkőzésre 2000 magyar szurkoló utazott ki, ezért a fiúk szinte otthon érezhették magukat. Az első félidőben kiegyenlített játék folyt. A mérkőzés 65. percében vezetést szerzett az olasz csapat, melyet válogatottunk megpróbált egalizálni, de Gosztonyi révén sajnos “csak” kapufáig jutottunk. Így vereséget szenvedtünk (Olaszország – Magyarország 1-0), pedig véleményem szerint jobbak voltunk. Tehát nem jutottunk be a döntőbe és bronzérmet szereztünk, ami óriási siker, hiszen utánpótlás szinten a magyar labdarúgás legnagyobb sikerét értük el 1984 óta (akkor Európa-bajnoki címet szereztünk). Ezzel kvalifikálta magát a csapat a 2009-es U20-as Egyiptomi világbajnokságra.

Nagy OlivérNagy Olivér -aki győztes gólt lőtt a spanyolok ellen- összegezte néhány mondatban az Európa-bajnokságot.

– Az első mérkőzést a bolgárok ellen játszottuk. A mérkőzést gyorsan eldöntöttük, mivel már az első tíz percben megszereztük a vezetést. Utána inkább az eredmény tartására törekedtünk, ami sikerült is. Így nagy önbizalommal léptünk pályára a második találkozón a spanyolok ellen, és úgy gondolom, hogy nagyon jól játszottunk. A mérkőzés elején alig volt helyzete a spanyoloknak, a második félidőben pedig sikerült gólt szereznem, jobbhátvédként. Ennek külön sztorija van, hiszen mikor megindultam a labdával, akkor Sisa Tibor bekiabált, hogy maradjak, de én próbáltam nyugalomra inteni a pályáról, abból a támadásból végül is gól született. A végén sok helyzete volt a spanyol csapatnak, de egyet sem sikerült értékesíteniük, így végül megnyertük a mérkőzést. A meccs után Tibi Bá megköszönte nekem, hogy nem halgattam rá. Ezek után következett a németek elleni mérkőzés, ahol sok kulcsjátékost pihentettek -köztük engem is- , de fél órával a meccs vége előtt a mester becserélt. Sajnos nem sokkal később megsérültem, és le kellett hozni a pályáról. Végül egy nagyon szoros mérkőzésen nyertek a németek, véleményem szerint azért mert ők a teljes kezdőcsapatukkal álltak fel. Az elődöntőre ugyan felépültem, de a mérkőzés előtti edzésen újra megsérültem, meghúzódott a lovaglóizmom és így végül nem tudtam szerepelni az elődöntőben. Szerintem ott lefociztuk az olaszokat, de sajnos a mérkőzés egyetlen gólját ők szerezték, tehát ők kerültek az Eb-döntőbe.

Volt-e kitűzött cél az Európa-bajnokság előtt?
– A célunk az volt, hogy kijussunk a 2009-es egyiptomi utánpótlás világbajnokságra. A kijutáshoz a csoport harmadik hely is elég lett volna, így hát mindenképpen túlteljesítettük az elvárást. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, ezért úgy gondolom, hogy az Eb-n megszerzett harmadik helyezés egy nagyon jó eredmény.

Íme az Európa-bajnokságon lejátszott négy mérkőzés:

Bulgária – Magyarország 0-1 (0-1) 2008.07.14. Prága, Viktoria Zizkov stadion 1000 néző. Bulgária: Karadzsov – Panov, Makandzsiev (Csahev), Uzunov, Georgiev – Cvetamov, Dimov, Zehirov, Gadzsalov, Alekszandrov (Zlatkov) – Kirov (Kosztadinov). Magyarország: Gulácsi – Nagy O., Korcsmár, Debreceni, Présinger – Gosztonyi, Gál A. (Iszlai), Koman, Busai, Szabó L. (Nikházi) – Németh K. (Simon A.). Gólszerző: Németh K. a 10. percben.

Spanyolország – Magyarország 0-1 (0-0) 2008.07.17. Príbram, 2000 néző. Spanyolország: De Gea – Azpilicueta, Castellano, Domínguez Soto, Antón (Luque) – Aarón, Parejo, I. Camacho, Fran Mérida (Aquino) – Bolado (Jordi Alba), Emilio Nsue. Magyarország: Gulácsi – Nagy O., Korcsmár, Debreceni, Présinger – Gosztonyi (Simon A.), Busai, Koman, Iszlai, Nikházi (Szabó L.) – Németh K. (Bajner). Gólszerző: Nagy O. a 71. percben.

Magyarország – Németország 1-2 (0-1) 2008.07.20. Príbam, 2000 néző.
Magyarország: Pokorni – Szekeres A., Lengyel D., Debreceni, Présinger – Simon A., Gál A., Nikházi, Iszlai (Busai), Szabó L. – Bajner (Nagy O., : Gosztonyi). Németország: Zieler – Kopplin, Reinartz (Ömer Toprak), Jungwirth, Diekmeier – S. Bender, L. Bender (Latza), Risse, Nsereko (Oczipka) – Naki, Gebhart. Gólszerzők:  Simon A. a 74. illetve Reinartz a 36., Risse a 76. percben.

Olaszország – Magyarország 1-0 (0-0) 2008.07.23. Plzen, 3000 néző.
Olaszország: Fiorillo – Tagliani, Darmian, Formiconi (Forestieri), Albertazzi – Gentili, Garibaldi, Poli, Bonaventura – Paloschi (Eusepi), Okaka Chuka. Magyarország: Gulácsi – Szekeres A., Korcsmár, Debreceni, Présinger – Gosztonyi, Gál A., Koman, Busai (Bajner), Szabó L. – Németh K. Gólszerző: Forestieri a 65. percben.

Minden játékost kiemelnék, akik a selejtezőkön illetve, az Európa-bajnokságon pályára léptek (név után a mérkőzésszám/gól található, sötéttel kiemelve azok a játékosok akik a 2009-es világbajnokságon is a keret tagjai voltak):

 • Bajer Bálint 3/-
 • Birtalan Botond 2/2
 • Busai Attila 10/2
 • Burány Zoltán 2/-
 • Debreceni András 7/-
 • Dudás Ádám 2/1
 • Gál András 8/-
 • Gosztonyi András 7/1
 • Gulácsi Péter 9/-
 • Iszlai Bence 3/-
 • Kádár Tamás 3/-
 • Koman Vladimir 9/1
 • Korcsmár Zsolt 6/-
 • Lengyel Dániel 7/1
 • Nagy Olivér 9/2
 • Németh Krisztián 9/6
 • Nikházi Márk 8/1
 • Pokorni Péter 1/-
 • Présinger Ádám 7/1
 • Simon Ádám 2/-
 • Simon András 5/-
 • Szabó László 10/-
 • Szekeres Adrián 8/-

Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 1. rész >>
Világbajnoki bronzérmes az U20-as Magyar labdarúgó válogatott – 3. rész >>

Szólj hozzá!