09 március 2014 ~ 0 Comments

Ellátogattam Agárdra a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára

Két héttel ezelőtt, Tarcsa Bence barátommal, egy ködös, esős péntek délutánon, ellátogattunk Agárdra, ahol betekintést nyerhettünk a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia mindennapjaiba.

A történethez az is hozzátartozik, hogy Domonyai László az MTK Budapest klubigazgatója telefonon jelezte érkezésünket, így Tamási Zsolt az Akadémia Szakmai Vezetője fogadott és körbevezetett minket, miközben bemutatta az Akadémia működését.

Bencével kora délután érkeztünk meg a Velencei-tó partján fekvő Agárdra, ahol egy kiváló ebéd elfogyasztása után, megkerestük az Akadémia bejáratát. Egy csengetés után bebocsátást nyertünk a festői környezetben található, egykori Festetics-kastély területére, ahol Tamási Zsolt és segítője Petres Tamás, az egykori magyar gólkirály fogadott minket. Néhány perces beszélgetés után elindultunk és Zsolt megkezdte az Akadémia bemutatását.

Első kérdésem az lenne, hogy mikor alakult meg és hogyan indult el az úton Magyarország első Labdarúgó Akadémiája?
- 11 éve működik ez az Akadémia, amelyet Várszegi Gábor álmodott meg az MTK keretein belül, hogy a felnőtt futballból az utánpótlás felé forduljon. Az volt az alap elképzelés, hogy Magyarországon is olyan alapfeltételeket teremtsünk a tehetséges fiataloknak, ami a fejlettebb futballkultúrájú országokban már megszokott volt. Fő célunk az, hogy jól képzett labdarúgókat adjunk a magyar futballnak, azon belül nyilván az MTK-nak.

Ez pontosan mit takar?
- Jó infrastruktúrát, jó szakembergárdát, összhangba hozni a labdarúgóképzést az oktatással, a pihenéssel és az étkezéssel. Tehát minden ebből a koncepcióból indult ki. A gyerekek az ország bármely részéről jöhetnek, ingyenesen teljes ellátást kapnak. Napi ötszöri étkezés van, amelyből kettő  meleg étkezés, felruházzuk őket edzőszereléssel, gála felszereléssel, meccsszereléssel, táskát, cipőt, kabátot kapnak. Mindennap takarítanak, mosnak rájuk, két illetve háromágyas szobákban helyezzük el a gyerekeket. Mindegyik szobához külön fürdő tartozik, és a szobák légkondicionáltak is.

Jelenleg hány utánpótlás korú futballista éli itt mindennapjait?
- Idén 55 fiatal tartozik hozzák, ez a szám három korosztályra oszlik el. De nem volt ez mindig így, hiszen az elején csak egy korosztály volt, majd később kettő, és három éve van három korosztály az Akadémiánkon.

Hány szakember készíti fel az 55 leendő labdarúgót?
- Négy edzővel (Petres Tamás, Fedor Sándor, Székely Zsolt és Jómagam) dolgozik az Akadémia. Ezen kívül van egy kapusedzőnk, Pleskó László, aki heti három alkalommal jár le Budapestről, van egy erőnléti edzőnk, Belkovics Attila, aki szintén három alkalommal jár hozzánk, van egy nevelő tanárunk, aki itt él a gyerekekkel, és van egy főállású re hab-masszőr szakemberünk, Németh Miklós. Így nyolcan alkotjuk a közvetlen szakmai stábot. Mi edzők is itt élünk a gyerekekkel, tulajdonképpen hétfőtől szombatig mi vigyázunk a gyerekekre, az életüket mi szervezzük.

Milyen jellegű oktatás folyik az Akadémián?
- A helyi Chernel István Gimnázium tanárai járnak ide ki tanítani, tehát egy normális gimnáziumi oktatás folyik az Akadémián. Vannak magántanulóink és szakközépiskolásaink is, akik szintén magántanulók. A gyerekek angolt és németet tanulnak, nagy örömünkre évről-évre minden gyerek sikeresen érettségizik, illetve évente van 3-4 olyan labdarúgónk, aki egyetemre vagy főiskolára megy továbbtanulni.

Hogyan kell elképzelni az MTK-nak az utánpótlás korú versenyeztetését?
- Ugye az Akadémia az MTK utánpótlás rendszerének egy része. Náluk vannak a 15 és a 18 év közötti srácok. Az alattunk levő korosztályok Budapesten, a Csömöri úton kapják meg a képzést, ők ott vannak. Innen pedig a felnőtt csapathoz áramolnak fel a fiúk, ez lehet a felnőtt NB.I-es csapat vagy a második csapat kerete, illetve vannak külföldi kapcsolataink. A legkomolyabb az angol Liverpool FC csapatával van, velük aláírt szakmai és financiális szerződésünk volt hat éven keresztül, jelenleg szakmai együtt működésünk van, melynek keretén belül minden évben küldünk gyerekeket a Liverpool FC Akadémiára, ők választják ki, hogy melyik korosztályból és kiket, hiszen ismerik a labdarúgóinkat és elővételi joguk is van rájuk.

Hány olyan futballistátok került ki innen, aki jelenleg vagy korábban első osztályban játszik, játszott?
- Azt el kell, hogy mondjam, tőlünk kikerülve sem szűnik meg a gyerekek képzése – és ebben az egész országban egyedülállóak vagyunk – hiszen a felnőtt csapat koncepciója is arra épül, hogy az innen kikerült futballisták, a Garami József vezette szakmai stábban tanulják a felnőtt futballt. Így épül ez egymásra. Jelenleg is a felnőtt csapat keretének 85-90%-a volt akadémista és körülbelül 30-40 azon labdarúgók száma, akik jelenleg is NB.I-es csapatokban játszanak, illetve 8-10 játékos külföldön futballozik.

Te, mint szakmai vezető mit gondolsz, melyik volt az a korosztály, akik eddig a legtöbbre vitték az akadémiáról kikerülve?
- Nézd az 1988, 1989 és az 1990-es születésűek közül kerültek ki nagyon sokan, akik jelenleg az NB.I-ben illetve külföldön játszanak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amikor ezek a srácok hozzánk kerültek, akkor még csak a mi akadémiánk működött az országban, tehát sikerült az ország legtehetségesebb labdarúgó „palántáit” nálunk kinevelni. De az 1992, 1993 és az 1994-es korosztályból is kerültek már ki kiváló futballisták, gondolok én itt az Adorján Krisztiánra, Vass Patrikra, Hajdú Ádámra, vagy Poór Patrikra.

Saját véleményed szerint milyen erős az 1995 illetve az 1996-os korosztály?
- Az biztos, hogy két nagyon tehetséges korosztályról van szó! Itt nálunk a Sándor Károly Akadémián is van 2-3 olyan tehetség, akikre azt kell mondjam, hogy még bármire is vihetik.

Neveket említenél?
- Az 1995-ös korosztályból az Asztalos Dávid, aki az Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatott csapatkapitánya mindenképpen azt a színvonalat képviseli, a Gera Dániel, aki meggyőződésen szerint, NB.I-es szinten lesz egy nagyon jó támadó. Az 1996-osok közül a Talabér Attila fiatal kora ellenére egy korosztállyal feljebb fix kezdő, Takács Krisztofer a szélső támadó poszton egy szép pályafutás elé nézhet, de sorolhatnék még néhány nevet, például a Polgár Kristóf, aki már a Liverpool igazolt profija.

Milyen felszerelések segítik a munkátokat?
- Itt a főépületben található a kezelő helységünk, ahol kb. 8-10 millió forint értékű gépeink vannak. Lökéshullám terápiás kezelést, lézerkezelést, ultrahangos kezelést tudunk adni a gyerekeknek. Van ágyunk, amellyel elektromágneses kezelést tudunk adni, ami a sejt regenerációt segíti elő, aztán van gépünk ami -30 Celsius fokot tud generálni a sérülések kezelésére. Tehát nagy hangsúlyt fektetünk a játékosok regenerálódására! Természetesen van szauna, jakuzzi.

Látom szép nagy és a célnak maximálisan megfelelő étkező áll a srácok rendelkezésére.
- Igen, itt történik a már említett napi ötszöri étkezés. A helyi Csutora étteremből hozzák a meleg ételt az ebédhez, vacsorához. Svédasztalos reggeli van a gyerekeknek, könnyű tízórai, uzsonna és ezen kívül korlátlan gyümölcs és folyadék fogyasztás áll a gyerekek rendelkezésére. Próbáljuk tudományosan összeállítani az étrendet.

Milyen helységek állnak még rendelkezésre?
- Itt van a szabadidős helységünk. Itt ebben a teremben találhatók azon labdarúgók fotója, akikre büszkék vagyunk, akik vagy NB.I-es vagy válogatott labdarúgók lettek és ebből a rendszerből kerültek ki, illetve névadónk, Sándor Karcsi bácsi fotója. Külön épületben találhatók a tantermek, amelyekben 4-16 fő közötti osztályok vannak. Az informatikaoktatás a számítógépes teremben, ahol a 4 fős asztalokat mi magunk terveztük. Szintén külön épületben találhatóak az öltözők és a kondicionáló terem, illetve a mosodák.

Sokakat megoszt az akadémiai képzés! Többen állítják, hogy az akadémiákon bezárt körülmények között élnek a gyerekek és ez minden téren rossz hatással van rájuk. Mi erről a véleményed?
-Nekem az a véleményem, hogy a mai világban, akik nem céltudatosak, akik nem viseltetnek megfelelő alázattal a sportág iránt, akik nem hoznak áldozatot azért, hogy labdarúgók lehessenek, azok nem is akarnak igazából labdarúgóvá válni. Én mindig azt mondom a srácoknak, hogy vegyenek példát a külföldi sztárokról, egy Xavi vagy egy Iniesta, akár Juan Mata is többször említette már nyilatkozatokban, hogy ők mennyi áldozatot hoztak azért, hogy élvonalbeli játékosok legyenek. Nekik is el kellett költözni otthonról, be kellett költözniük egy akadémiára, mert valamit valamiért. Sokkal jobb az akadémiai rendszer, mert nem megy el utazással napi 30-40 perc, esetleg több óra is, itt tudjuk, hogy délben meleg ételt kap a gyermek, megfelelően kipiheni magát és még sorolhatnám. Egy biztos, itt be van osztva a napjuk. Edz, étkezik, pihen és szabadidő is van. Ebben a korban nagyon sok veszély leselkedik a fiatalokra, hogy csak néhányat említsek, csajozás, diszkó, alkohol, drog, stb… Itt talán meg tudjuk óvni a gyerekeket attól, hogy esetleg rossz útra tévedjenek. Kilenc éve dolgozom itt az akadémián, ezalatt az idő alatt, talán ha három fiatalember hagyott itt minket azzal, hogy ők ezt az akadémiai életet nem tudják elviselni. De visszatérve kicsit a bezártságra. Vannak szabadidős programok, jó idő esetén kijárhatnak a srácok a Velencei-tó partjára, aztán visszük őket gokartozni, kaladparkba, vagy például elmehetnek a székesfehérvári plázába. Továbbá házi bajnokságokat rendezünk a belső területen található műfüves illetve lábtenisz pályán. Tehát nem élnek annyira bezárt körülmények között, mint ahogy sokan azt gondolják.

Milyen időközönként járnak haza a srácok?
- Hétfőtől szombatig vannak velünk. A hétvégi meccs után mehetnek haza és csak hétfőn délelőtt hozzuk vissza a őket, Budapestről busszal. Az iskolával úgy egyeztünk meg, hogy csak hétfőn délben kezdődik az oktatás.

Utolsó kérdésként: körülbelül mennyi pénzből működik ez a rendszer?
- Évi 150-170 millió forint körüli összeg kell az éves költségvetésre.

Ezzel az interjú végére is értünk. Tamási Zsoltnak megköszöntem, hogy körbevezetett minket az Akadémia területén, majd kocsiba ültünk és kimentünk a külső területen található edzőpályákra, ahol egy nagy műfüves pálya, illetve kb. négypályányi kiváló minőségű füves terület található. Ott Tamási Zsolt és Petres Tamás edzést vezényelt a fiúknak. Fél órán keresztül figyeltem az edzést a csípős, ködös hidegben, majd bepattantam a kocsiba Bence mellé és Budapest felé vettük az irányt, ahol a korábbi 33-szoros válogatott labdarúgó Kiss László várt ránk, de az már egy újabb történet…

Tags:

Szólj hozzá!