24 július 2015 ~ 0 Comments

Világhírű futballisták, akik 21 éves koruk alatt váltak ismertté

Mint minden tehetséget, az ígéretes futballistákat is korán fedezik fel. Persze kissrácként a grundon rúgva a bőrt rengetegen álmodoznak világklasszis karrierről, azonban ez végül csak azon keveseknek jön össze, akikben megvan a kellő kitartás, akaraterő és alázat a sport és a rendszeres, kemény edzések iránt. Akik ezt az utat vállalják, a futballsport legfényesebben ragyogó csillagaivá is válhatnak. A fiatal tehetségek kiváltképp értékesek a foci világában, így a klubok prémium árakat is hajlandóak fizetni a velük kötött, hosszabb távra szóló szerződésekért. Alább válogattunk néhányat ezen „csodagyerekekből”, akik közül némelyek bár rögös és átigazolásokkal tűzdelt karriert jártak be eddig, igazolják a mondást: ki korán kel, aranyat lel!

Lionel Messi

Lionel Messi

1987-ben született és még 20 éves sem volt, amikor az első Barcelona-s próbaidőszaka után a katalán edzők már maximálisan hittek benne. Leigazolták és úgy döntöttek, fizetik az orvosi kezelését is, ami egy növekedési hormonzavar miatt volt szükséges. Az idő viszont igazolta, hogy ez igen jó döntés volt részükről, mivel Messi nem sokkal később már a Barca egyik nagy tehetségének számított. Az első divízióban 2004. októberében debütált az Espanyol ellen és azóta is a Barcelona egyik legnagyobb idolja. Legelső bajnokságbeli szereplése a 2004/05-ös Liga szezonja során volt. Korai, hirtelen jött népszerűségét jól jellemzi, hogy már 22 évesen szerepelt egy videójáték, a Pro Evolution Soccer 2009 borítóján.

Jozy Altidore

Jozy Altidore

Bár még csak 25 éves, az amerikai támadó már 2006 óta szerepel a profi futballisták nemzetközi listáján. Altidore 16 évesen, 2006-ban debütált a profi játékosok mezőnyében  a New York Red Bulls-ná, és 2007-ben jelölték a ‘Next’ díjra az ESPN amerikai sportcsatornán, amit rendre fiatal sportolóknak ítélnek oda. Altidore jelenleg Amerika első számú bevethető csatárjának számít, Juan Agudelo megjelenése ellenére is, mivel semelyik másik amerikai csatár nem tudott olyan állandó jellegűen szép teljesítményt nyújtani, mint ő, ezért kihívója sem akadt a pozícióra. Jelenleg a Holland Ligában játszik az AZ Alkmaar csapatában, ahol 14 meccsen 7 gólt szerzett.

Neymar

Neymar

Minden egyes alkalommal, amikor egy ilyen ragyogó tehetségű fiatal támadó jelenik meg Brazilíában, akaratlanul is rögtön összehasonlítják minden idők legnagyobbjával, Pelével. Ugyan még a fejlődő éveiben jár, Neymar már ifjoncként is számos alkalommal elkápráztatta a brazil futballt és újabban a nemzetközi színteret is: 2011-ben, Neymar 19 évesen megnyerte a Dél-Amerikai Év Futballistája díjat, ezzel pedig Diego Maradona és Zico nyomdokaiba lépett.  Most, 23 évesen, Neymar az ötödik legmagasabb lövi a gólokat a válogatottban, miután lőtt 44 gólt 63 meccsen Brazíliában. Ugyanakkor úgy fest, nem csak a fociban tehetséges, mivel nemrégen Neymar a Team PokerStars Sports csapatába is “igazolt”, azon csapatba, melynek tagjai a világ élsportolói, akik online játszanak a népszerű póker platform. Rajongói akár személyesen is találkozhatnak majd vele augusztusban, az European Poker Tour barcelona-i állomásán.

Sergio Agüero

Sergio Agüero

Ő is igen fiatalon kezdte az ipart: miután számos kisvárosi csapatban igen ígéretesen játszott, 9 évesen belépett az Independiente csapatába, melyért mindig is szurkolt. Pár évre rá (de a vártnál sokkal korábban) teljesült a másik nagy álma: debütálni a top divízióban. Agüero képviselte Argentina 20 év alattiakból álló ificsapatát a FIFA U-20 VB-n 2005-ben. Azóta már egyike a Premier Liga legtermékenyebb góllövőinek, mivel az első három szezonja során 87 ligameccsen összesen 52 gólt szerzett. Mindazonáltal a legfontosabb lövése a 94. percben a QPR ellen lőtt gól volt, a szezon zárónapján: ez a Manchester City-nek 44 év után a legmagasabb címet eredményezte és halhatatlanná tette az argentin játékos nevét a klub történetében. 2014-es önéletrajzi könyvében, “Born To Rise”, Messit szinte testvéreként említi, a könyv előszavát pedig maga Messi írta.

Wayne Rooney

Wayne Rooney

A Manchester United csatára folyamatosan reflektorfényben va, már a 16 éves korában történt Premier Ligás debütálása óta (akkoriban az Everton színeiben). Az Everton akadémia után a világ figyelme egy bámulatos gól kapcsán irányult rá, amit az Arsenal ellen szerzett 2002-ben, egyben olyan képességeket demonstrált ezzel, amik meghaladták a korát – innen pedig egyenes út vezetett a Manchester United soraiba. Ez a lépés olyannyira jól sikerült, hogy 2014-ben ő lett a legendás klub kapitánya. Igen önzetlen labdazsonglőrként ismerik világszerte.

Ryan Giggs

Ryan Giggs

A walesi származású ex-játékos jelenleg a Manchester United segédmenedzsere, aki úgymond „világéletében” a klubnál játszott. A számok is igen impresszíven beszélnek róla: 963 meccs, 34 kupagyőzelem, 109, ligában szerzett gól. A zseniális balszélső 14 éves kora játszott a ManU-nál, ahová a Manchester City-től lépett át. Karrierje során külön érdekesség, hogy 24 lejátszott szezon alatt klubszínekben egyszer sem kapott piros lapot. 2008-ban, a National Library of Wales fizetett mintegy 10.000£ egy portré Giggs, hogy festette Peter Edwards. A portré jelenik meg a fő könyvtár épülete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!