25 május 2010 ~ 5 Comments

A ZTE stadionban jártam

A ZTE labdarúgójának, Szalai Tamásnak a meghívására, Zalaegerszegen jártunk ahol megtekintettük a ZTE – Nyíregyháza bajnoki mérkőzést – amely egyébként jó választásnak bizonyult – illetve sikerült megszólaltatnom a klub néhány futballistáját.

Az útnak, Németh Jani barátommal vágtam neki, és mivel Janika nagy Fradi szurkoló, így hát megálltunk Nagykanizsán és beköszöntünk Béci Bácsinak, a Zöld Ászok söröző tulajdonosának, akit egyébként barátomnak mondhatok. Ezek után majdnem lekéstük a mérkőzést, csak a kezdő sípszó előtt néhány perccel foglaltuk el a helyünket.

A hazai csapat néhány stabil kezdőjátékosát pihentetve kezdte el a találkozót, amelyen nem igazán tudták felfenni a mérkőzés ritmusát, így közel 20 perc elteltével már két góllal vezetett a vendég Nyíregyháza. A ZTE védelmét többször átjátszották a vendégek, a kapuban pedig, a Vlaszákot helyettesítő Pogacsics, gyengén teljesített. A közönség joggal volt elégedetlen, hiszen nem ezt várták csapatuktól a bajnoki szezont lezáró mérkőzésen. A félidő közepére valamelyest összeszedte magát a Zalaegerszeg. A 27. percben Rudvens hibázott óriási ziccert a 16-oson belülről.

A félidő végén ismét a Nyíregyházi csapat volt fölényben, ennek ellenére a vendéglátók szépíthettek volna. Történt ugyanis, hogy a megsérült Magasföldi helyére beálló Sluka léc alá tartó lövését, Ovszijenko nagy bravúrral tolta szögletre. Majd néhány perc múlva félidői pihenőre vonultak a csapatok, folytatás 0-2-ről.

A félidőben megkérdeztem néhány szurkolót, hogy mi a véleményük a hazai csapat mai, illetve az egész szezonbeli szerepléséről:

Kósa László aki közel 30 éve jár ki a ZTE bajnoki mérkőzéseire:
- Látszik, hogy nincs tétje a mérkőzésnek, látszik, hogy a Magyar Kupára készülünk. Én úgy látom, hogy ez a mérkőzés a szerdai kupadöntőre való felkészülés jegyében zajlik. Az éves teljesítménnyel elégedettek lehetünk, és ha ehhez megnyernénk a Magyar Kupát, akkor azt mondhatnánk, hogy egy nagyon jó évet zártunk.

Németh Attila a Z. Becsali Tungsram LSE szakosztály vezetője:
- Nekem az a véleményem a ZTE csapatáról, hogy voltak nagyon jó eredményei mind itthon, mind pedig idegenben, de volt egy-két olyan mérkőzés is, amely egy kis odafigyeléssel hozható lett volna. Nekem a magánvéleményem az, hogy ebben a keretben van három-négy olyan labdarúgó, aki nem üti meg az NB.1.-es szintet, és ha ők játszanak, akkor csak gyengítik a csapatot.

Személy szerint mennyire vagy elégedett Csank János munkájával?
– A Csank mestert nagyon jó edzőnek tartom, az hogy a Zalaegerszeg ide tudta hozni Csank mestert, az egy nagyon-nagy előrelépés volt, ezt az edzőt biztos, hogy meg kell tartania a klubnak. Mi Zalaegerszegiek, nagyon várjuk, hogy itt egy ütőképes csapat legyen, amely végig a bajnoki 1-3. helyért van versenyben, hiszen erre van itt igény.

Göcze Zsolt ZTE szurkoló:
- Szerintem a mai teljesítményt így az első félidő után nem nagyon kéne értékelni, én úgy gondolom, hogy a srácok a szerdai kupadöntőre készülnek, reméljük a második félidő jobb lesz, mint az első volt. A szezonról annyit, hogy jól alakult és a kupadöntő egy nagy lehetőség a ZTE számára, amely szerintem nem sikerült volna, ha nem Csank János a vezetőedzője a csapatnak.

A második félidőre láthatóan frissen vonult ki a hazai csapat, és a kezdés után rögtön óriási iramot kezdett el diktálni. Meg is lett az eredménye, hiszen a 48. percben Rudvens, az 54. és az 56. percben pedig Darko Pavicsevics talált a hálóba, így 10 perc alatt megfordították a mérkőzés állását, 3-2. De lehetett volna akár öt vagy hat is a három helyett, hiszen Rudvens és Pavicsevics is egy-egy ziccert hibázott két perc leforgása alatt, majd Horváth András 25 méteres bombája zúgott el a bal felső sarok mellett. A hazai közönségnek ez már tetszett, és a publikum kezdett is ünnepelni, amikor egy kapushibát kihasználva, a vendégcsapat kiválósága Bugerra, megszerezte saját maga és csapata harmadik gólját.

Ezek után a ZTE folytatta, amit elkezdett a félidő elején, nyomás alatt tartotta a vendégek kapuját, így a 71. percben Sluka jobb oldali beadására Pavicsevics érkezett és a bal alsó sarokba fejelt, 4-3. Ez is maradt a vége. A hazai csapat, a második félidőben mutatott játéka alapján megérdemelten nyert, és megmutatta a szurkolóknak, hogy miért is lett a bajnokság 5. helyezettje, illetve Magyar Kupadöntős.

A gólszerzőkön kívül, én még kiemelnék két labdarúgót: Illés Gyula – véleményem szerint kiváló teljesítményt nyújtott, segítette mind a védekezést, mind pedig a támadások felépítését, több nagyon jó lövése volt, illetve a tőle indult passzok nagy arányban, célba is értek – Kocsárdi Gergely – a második félidő elején állt be a sérült Szalai Tamás helyére, onnantól fogva óriási futómennyiséget produkált, fel alá robotolt. Ha kellett, akkor saját kapuja előtt szerelt, de többször az ellenfél térfelén állította meg a Nyíregyházi támadást. Nálam, küzdeni tudásból ötösre vizsgázott, nagyon sokan példát vehetnének róla, hiszen jóval túl a harmincon is alázattal futballozik.

Még két dolgot – egy pozitív és egy negatív – emelnék ki: A pozitív, hogy amikor a 60. perc környékén Szentes Lázár lecserélte a vendégek középpályását, az egykori ZTE játékost Milan Davidivot, akkor a vendégjátékos óriási tapsot és biztatást kapott a hazai közönségtől, ritkán tapasztalható jelenség volt. A negatívum pedig teljes mértékben a nyíregyházi csapathoz kapcsolódik. Minden rosszindulat nélkül, fájdalmas volt a nyíregyházi csapatot, szállító buszt látni – egy igazi veterán Ikarus busz – amellyel a vendégek közel 500 kilométert utaztak Zalaegerszegig, majd a mérkőzés után ugyanennyit vissza. Minden elismerésem a vendégjátékosoké.

És végül, de nem utolsó sorban, a mérkőzést követően, hat zalaegerszegi labdarúgóval sikerült egy-egy rövid interjút készítenem. A játékosokat egytől-egyig az elmúlt szezonról, az előttük álló kupadöntőről, illetve a bajnoki záró mérkőzésről kérdeztem:

Szalai Tamás:

Szalai Tamás ZTE- A mai meccsről annyit, hogy nagyon rosszul kezdtünk, nem igazán voltunk frissek az elején, nem tudtuk hogy miért, talán a nagy meleg miatt nem játszottunk jól, az első húsz percben a védelmünk szervezetlen, a játékunk pedig katasztrofális volt. Majd a második félidőben egy teljesen más csapat benyomását keltettük, és tíz perc alatt megfordítottuk a mérkőzést, aztán szerintem már nem volt kérdéses a győzelmünk. Az egész szezonról azt mondanám, hogy jó kis csapat jött itt össze, és én is nagyon jól érzem magam Zalaegerszegen, bejutottunk a kupadöntőbe és sokáig bronzérmes esélyeink voltak a bajnokságban, de sajnos lecsúsztunk róla, ennek ellenére, az egész szezonban egységes csapat benyomását keltettük, holott a keret fele külföldi, és nem volt egyszerű a mesternek összerakni ezt a brigádot. Úgy érzem, ha a Magyar Kupát elnyerjük, akkor azt a szezon nagy sikereként könyvelhetjük el.

Magasföldi József:

Magasföldi József ZTE- Hála istennek nyertünk és szerintem, ez volt ma a legfontosabb, amelyre a csapat a második félidei játékával rászolgált. Szerintem a szezonunk a pozitív kategóriába sorolható, végig kiegyensúlyozott volt a társaság, igazság szerint az „i”-re a pontot a szerdai kupagyőzelmünkkel tudnánk felrakni, és remélem, hogy a mai napi sérülésem nem fog hátráltatni abban, hogy szerdán Csank mester rendelkezésére álljak.

Horváth András:

Horváth András ZTE- A mai meccsen, az első félidőben mély-alvásban voltunk, nem volt átütőerő bennünk, akkor sajnos két elkerülhető gólt kaptunk, de a szünet után rendeztük a sorainkat, és bravúros tíz percet produkálva sikerült megfordítani a találkozót. Az egész évről az a véleményem, hogy mivel a nyáron új játékosok érkeztek, így eleinte nehezen álltunk össze, de a türelem minden szinten megmaradt, ezáltal az ősz végére már összeszedtük magunkat. A téli felkészülés jól sikerült, a tavasszal már bravúros győzelmeket arattunk a bajnokságban. A kupasorozatról azt gondolom, hogy a kupadöntőbe vezető útra büszkék lehetünk, hiszen búcsúztattuk a sorozattól az Újpestet, és a nagy rivális Haladást is. A döntőben, egy mérkőzésen a Debrecen ellen, bármi megtörténhet.

Kocsárdi Gergely:

Kocsárdi Gergely ZTE- A mai mérkőzésről tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, hiszen a Nyíregyháza már kiesett az NB.1.-ből, így tét nélkül, felszabadultan játszhattak. Szerintem az első félidőben, fejben nem voltunk ott, de úgy gondolom, hogy látni a csapat erejét, hiszen 0-2-ről is fel tudtunk állni, így győzelemmel búcsúzhattunk a bajnoki évtől. Az egész szezont tekintve azt gondolom, ha a bajnokság előtt előre odaadják az 5. helyet és hogy kupadöntőt játszhatunk, azt a szurkolók elfogadták volna. A szezon során, néha mutattunk olyan játékot, amelyet díjaztak a szurkolók, és néha voltak hullámvölgyek is, de azt kell, hogy mondjam, én személy szerint elégedett vagyok.

Máté Péter:

Máté Péter ZTE- Azt mondanám, hogy a mai mérkőzésen, a gyenge kezdés után erős visszaesés volt. Én a szünetben bíztam abban, hogy a második félidőben fordítunk, ami sikerült is, ez mindenképpen a csapat erejét és tartását mutatja. Az elmúlt évről azt mondanám, hogy jó szezont zártunk, igaz egy kis szerencsével előrébb is végezhettünk volna a tabellán. Gondolok én itt az utolsó percekben kapott gólokra a Videoton és a Kaposvár ellen, ezeken a találkozókon négy pontot vesztettünk, de így sem panaszkodunk, hiszen szerdán megszerezhetjük a Magyar Kupagyőzelmet.

Illés Gyula:

Illés Gyula ZTE- Tudtuk, hogy a mai mérkőzés nagyon nehéz lesz. Szerintem az elejét kicsit könnyelműre vettük, szerencsére a második félidőre úgy jöttünk ki, hogy megteszünk mindent azért, hogy szépen búcsúzzunk a hazai közönségtől, és ez sikerült. A szezont elfogadhatónak értékelném, szerdán pedig szeretnénk megnyerni a kupadöntőt.

Zárásként még annyit, hogy Szalai Tamás közbenjárásával megtiszteltek egy, a csapat által dedikált futballmezzel.

Tags:

Szólj hozzá!