01 december 2010 ~ 1 Comment

A PMFC labdarúgó csapatának elmúlt hónapjai – életképek Pécsről

Egyike vagyok annak a néhány ezer futballt kedvelő pécsi lakosnak, akiket még érdekel a magyar klubfoci, ezáltal pedig Pécs városának az első számú labdarúgó csapata, a PMFC. Ezért úgy gondoltam, hogy megosztom az olvasóimmal a véleményemet, a csapat őszi teljesítményéről.

Írásomban többek között megszólal a PMFC labdarúgó csapatának néhány játékosa és szurkolója, illetve statisztikai adatok is megtalálhatók.

A történet nyáron kezdődött, amikor a klub vezetése úgy döntött, hogy a további munkát, a sokak által „öntörvényű” edzőnek titulált Kiss Lászlóval képzeli el. Tehát a szakmai munka, Kiss László vezetőedző, és segítője, Mucha József irányításával kezdődött. A játékoskeret részben kicserélődött, hiszen több alapember – Hegedűs, Sütő, Szamosi, Berdó, Fónai, Kecskés – is távozott a keretből. Az érkezők névsora sem rövid – Schultz, Todorovic, Covic, Bozsik, Stojanovski, Törtei – és az ifjúsági csapatból felhozott játékosokat még nem is említettem.

Amikor egy forró augusztusi délutánon megtekintettem a „fiúk” edzését, akkor tudatosult bennem, hogy a csapat jó kezekbe került. Az edzésen rend és fegyelem uralkodott, Kiss László pedig a tréning minden egyes pillanatában ezer fokon „éget”, ha kellett, akkor elmarasztalt, de azt vettem észre, hogy minden egyes apró pozitív mozdulatot megdicsért és nagyon együtt élt a pályán mozgó labdarúgókkal.

Ami viszont, véleményem szerint a legfontosabb, hogy a játékosok vevők voltak a mester elképzeléseire, és látszott rajtuk, elhiszik, hogy a nehéz munka előbb vagy utóbb eredményekben is meg fog mutatkozni. A látottak után, én is egyre inkább kezdtem bízni a csapatban, a mesterben, és abban, hogy a bajnoki rajtra kiváló kis együttes fut ki a pályára.

Egy héttel a bajnoki rajt előtt kérdeztem Sólyom Csaba kapust és Törtei Tamás hátvédet a felkészülésről és az előttük álló szezonról.
Sólyom CsabaSólyom Csaba:
– Cél a feljutás! Már három éve, így megyünk neki a szezonnak, úgyhogy én nem akarok fogadkozni, ezért azt mondom, hogy mindig a következő mérkőzésre kell készülni, aztán majd alakul a dolog. A felkészülés alatt nagyon kemény munkát végeztünk, azért, hogyha nem tudunk a 70. percig vezetéshez jutni, akkor utána a kondíciónkkal legyőzzük az ellenfelet. Biztos vagyok benne, hogy ebben az osztályban senki nem edz ennyit, mint mi. Úgy gondolom, hogy Kiss László fanatizmusa kezd átragadni a csapatra, és ez már fél siker, mert mostanra mindenki hisz a munkában és mindenki átvette a mester, jó értelemben vett őrült stílusát, amivel bele fogjuk hajtani egymást a győzelembe.

Törtei TamásTörtei Tamás: - Azt tudni kell, hogy 1 évet voltam Barcson, mint kölcsönjátékos. Azzal a céllal mentem Barcsra, hogy a sérülés után összeszedjem magam, ez sikerült is, hiszen 1 évig azért küzdöttem, hogy visszakerülhessek a PMFC-hez és most az alapozásra hozott vissza a mester. Az alapozást sérülés nélkül sikerült végigcsinálnom, ez nálam már nagydolog, hiszen elég sérülékeny vagyok. Most úgy látom, elég nagy esély van arra, hogy a nyitófordulóban kezdőként lépjek pályára. Céljaim a szezonra nézve, hogy megnyerjük a bajnokságot és így feljussunk az első osztályba, egyéni cél pedig, hogy minél több mérkőzésen lépjek pályára.

A csapat egyik „újonc” játékosát Schultz Leventét kérdeztem: Hogyan és milyen tervekkel jöttél Pécsre, illetve hogy sikerült a felkészülés?
Schultz LeventSchultz Levente: – Kiss László mester és a Mucha Józsi bácsi keresett meg. Velük már dolgoztam külön-külön is, ők invitáltak Pécsre, kérdezték: – lenne-e kedved a PMFC-ben futballozni? A megkeresésre én igent mondtam, hiszen Zalaegerszegen kevesebb játéklehetőséget kaptam a vártnál, ezért abszolút nem volt nehéz a választás, ráadásul itt Pécsen nagyon rendezettek az anyagi körülmények, illetve Kiss Lászlót ismervén, a szakmai munka adott. A cél természetesen a feljutás, ez mindenképpen mérvadó volt számomra. Úgy érzem, hogy a felkészülés jól sikerült, egyre egységesebb lesz a csapat, ami nagyon fontos, hogy kezdjük átvenni a mesternek a mentalítását, és úgy látom, ez a játékosokra is jó hatással van.

Ilyen és ehhez hasonló monológok után óriási várakozás előzte meg az 1. fordulót. Augusztus közepén, hazai pályán fogadtuk a Tatabánya csapatát, és a tucatnyi kidolgozott helyzetből csak egyet használtunk ki Regedei Csaba révén, az ellenfél viszont a kevéske helyzetéből kettőt is értékesített, így végül pont nélkül maradtunk.

A 2. fordulóban a „helyi”rivális Kozármisleny otthonából viszont elhoztuk mindhárom pontot. Következett a Fradi második csapata, akiket Lovrencsics és Gyánó vezérletével, helyenként kiváló játékkal 3-0-ra legyőztünk. A védelemből Simonfalvi nyújtott jóval átlagon felülit. A 4. fordulóban ismét jó játékkal, de vereséget szenvedtünk Fehérváron a Videoton kettőtől. Kiss László akkor azt nyilatkozta: – kitűnő mérkőzés volt, több góllal kellett volna nyernünk.

Az 5. fordulóban a nagy vetélytárs Gyirmót csapatát fogadtuk itthon.
A mérkőzés előtt néhány órával a csapat védőjét Simonfalvi Gábort, és a villámgyors támadóját Lovrencsics Gergőt faggattam.
Simonfalvi GáborSimonfalvi Gábor:
– A célunk annak ellenére sem változott, hogy a jelenlegi teljesítményünk 50%-os, ami borzasztó, ezt be kell ismerni. Viszont úgy érzem, hogy játékban mind a négy mérkőzésen az ellenfelek fölé kerekedtünk, annyi hogy ez két meccsen kijött, kettőn pedig nem. Nagyon balszerencsések voltunk! Úgy gondolom, hogy a csapat nagyon jó közösséget alkot, és erre, illetve az elvégzett munkára támaszkodva várjuk a biztató folytatást.

Lovrencsics GergőLovrencsics Gergő: – Hát igazából nem úgy sült el ez a négy forduló, ahogy vártuk, hiszen az elején nem két győzelemmel és két vereséggel, hanem négy győzelemmel terveztünk. Tehát ideje javítanunk, azon leszünk, hogy a Gyirmót elleni meccs végén, három ponttal gazdagodva vonuljunk le a pályáról. Úgy érzem, hogy a csapat nagyon együtt van, gondolom, az kívülről is látszik, hogy a pályán csúsznak-másznak egymásért a társak. A játékkal szerintem nincs probléma, de a helyzetkihasználáson viszont mindenképpen javítanunk kell.

Labdarúgóink nem csak fogadkoztak, hanem az őszi idény egyik legjobb játékát nyújtva szinte lesöpörték a bajnokesélyes Gyirmótot a pályáról. A mérkőzésen az egész csapat nagyon jól teljesített, de a mezőny legjobbja egyértelműen a két gólt szerző Lovrencsics volt.

A 6. fordulóban a BKV otthonából hoztuk el a három pontot. A kapuban a fiatal Dibusz Dénes, a mezőnyben pedig Pintér Attila, és az ismét gólt szerző Lovrencsics Gergő teljesítménye emelkedett jóval az átlag fölé. A 7. fordulóban Pécsen vendégszerepeltek az Ajka labdarúgói, és ha már itt voltak, akkor, ha nem is udvariasságból, de itt hagyták mind a három bajnoki pontot. A pécsi csapatnak Regedei és Törtei – aki gólt is lőtt – voltak a húzóemberei, a második gólt pedig Nagy Olivér szerezte.

A 8. fordulóban becsúszott ismét egy vereség. Az újonc Baja otthonában kaptunk ki 2-1 arányban. 9. forduló: PMFC – Kaposvölgye 2-0. A mezőny legjobbja a két gólt szerző Wittrédi. A 10. és a 11. fordulóban egyaránt döntetlent ér el a társaság, előbb hazai pályán a Budaörs, majd idegenben a Honvéd második csapata ellen. Stark Péter mindkét mérkőzésen kiemelkedő védőmunkát nyújtott. Közben a 12. forduló hazai mérkőzése elmaradt, mivel a Barcs csapata betegségre hivatkozott. Később ezért a mérkőzésért járó három pontot és a mérkőzésnek az eredményét 3-0-val a Pécsi MFC javára írta a Fegyelmi Bizottság.

A 13. fordulóban, idegenben magabiztos játékkal kerekedtünk felül a Győri ETO II ellen. A mezőny legjobbja a gólt szerző Nagy Olivér volt. A 14. fordulóban az a Szigetszentmiklósi csapat érkezett hozzánk, ahol a kispadon a volt pécsi edző Várhidi Péter ült, a játékoskeretben pedig Szamosi Tamást üdvözölhettünk „régi” ismerősként. Előzetesen nehéz meccsre számíthattunk, aztán az más kérdés, hogy az utolsó 15-20 perc az is lett – magunknak tettük nehézzé, de a találkozó első 70 percében egészen jól játszott a csapat. Az utolsó fordulóban a Veszprém vendégei voltunk, és Gyánó Szabolcs mesterhármasának, illetve Stark és Lovrencsics jó játékának köszönhetően, simán hoztuk a kötelezőt.

Véleményem szerint a csapat az egész őszi szezon folyamán jól futballozott, természetesen ezen belül is volt kicsit jobb és volt egy picit gyengébb teljesítmény is, de a lényeg, hogy 15 mérkőzésen 32 pontot gyűjtött – a listavezető Gyirmót szintén ennyit – és ezzel a bajnoki tabella 2. helyén telel a társaság. Három játékos – Törtei Tamás, Nagy József, Lovrencsics Gergő – futballozott minden mérkőzésen, és ami nagy szó, hogy mindig kezdőként számított rájuk a mester, amit jó játékukkal meg is háláltak.

Kezdjük a hátsó sorral, az ősz során a védelem egész kiválóan üzemelt, hiszen mindössze csak 9 gólt kaptunk. A kapuban az 1. fordulóban még Sólyom Csaba védett, a 2. fordulótól viszont átvette a helyét a fiatal Dibusz Dénes, aki 13 fordulón keresztül egyenletesen jól, néha már kiemelkedően védett, ezzel kellemes meglepetést okozva a pécsi szurkolóknak. Törtei Tamást és a Nagy Józsit már említettem, amikor pedig Simonfalvi Gábor játszott, akkor jól futballozott. Stark Péter csak 7 mérkőzést játszott, de abból minimum 3-szor a csapat, illetve a mezőny legjobbja volt. Nenad Todorovic-on minden mérkőzésen látszott, hogy rutinos jó labdarúgó, nagy segítségére volt a csapatnak.

Lépjünk a középpályára. Elnyerte a tetszésemet Regedei Csaba és Schultz Levente játéka, de minkét labdarúgó sérüléssel bajlódott, így nem tudták teljesen végigjátszani az őszi szezont. Pintér Attila végig megbízhatóan teljesített, Wittrédi Dávid nem igazán „élt” ezen az őszön, de azért egy mérkőzést eldöntött a góljaival. Támadoink közül Lovrencsics Gergőről már írtam, Gyánó Szabolcs 9 mérkőzésen szerzett 5 gólja szerintem önmagáért beszél, főleg úgy, hogy többször vagy be, vagy lecserélték, illetve hetekig bordatöréssel bajlódott. Nagy Olivér számára a szezonkezdet nem igazán sikerült, de az utolsó néhány fordulóban már a régi önmagát idézte. Csak így tovább Oli!

Ígéretemhez híven, két szurkoló is elmondja a véleményét a fél szezonban tapasztaltakról.
Végső Gábor a pécsi „B” közép oszlopos tagja: – Mindenről csak pozitívan tudok beszélni. A klub anyagi háttere láthatóan rendezett, a létesítményt folyamatosan fejlesztik, a csapatunk pedig egyre szerethetőbb, végre van stílusa. Úgy gondolom, hogy a nyári igazolások 80%-ban jól sikerültek, van egy kiváló edzőnk, tehát a magam és a szurkoló társaim nevében is mondhatom, hogy idén reális elvárásunk az NB.I.-be való feljutás.

Bocz Zsolt aki több mint 30 éve szurkol a pécsi csapatnak, igaz ő az ülőhelyet részesíti előnyben:
– Az idő előrehaladtával a csapat egyre jobban összekovácsolódott, láthatóan egy közös célért, a feljutásért küzdenek, hajtanak. Kiss László munkába vetett hite meglátszik a csapaton, egy ilyen szemléletű edzőre már régóta szüksége lett volna a csapatnak. A labdarúgók közül első sorban Regedei Csabát emelném ki, folyamatosan jól, megbízhatóan teljesített. Én úgy veszem észre, hogy ő az, aki legnagyobb alázattal viseltetik a futball iránt. Mindenképpen megemlíteném még a Schultz Levit és a Nenad Todorovic-ot, az ő játékuk szintén elnyerte a tetszésemet.

Fordulóról-fordulóra:

1. forduló: PMFC – Tatabánya 1-2 (1-2) Gólszerző: Regedei
2. forduló: Kozármisleny – PMFC 0-1 (0-0) G: Lovrencsics
3. forduló: PMFC – FTC II 3-0 (2-0) G: Lovrencsics, Gyánó, Simonfalvi
4. forduló: Videoton II – PMFC 2-1 (2-1) G: Todorovic
5. forduló: PMFC – Gyirmót 3-1 (2-0) G: Lovrencsics (2), Kvekveskiri
6. forduló: BKV Előre – PMFC 0-1 (0-0) G: Lovrencsics
7. forduló: PMFC – Ajka 2-0 (0-0) G: Törtei, Nagy O.
8. forduló: Baja – PMFC 2-1 (0-0) G: Pintér
9. forduló: PMFC – Kaposvölgye 2-0 (1-0) G: Wittrédi (2)
10. forduló: PMFC – Budaörs 0-0
11. forduló: Bp. Honvéd II – PMFC 1-1 (0-1) G: Nagy O.
12. forduló: PMFC – Barcs 3-0
13. forduló: Győri ETO II – PMFC 0-2 (0-0) G: Nagy O., Stojanovski
14. forduló: PMFC – Szigetszentmiklós 2-1 (1-0) G: Gyánó, Stojanovski
15. forduló: Veszprém – PMFC 0-3 (0-3) G: Gyánó (3)

A PMFC labdarúgóinak statisztikái 2010 őszén (név után a mérkőzés/gól adat található):

Bozsik József  4/-
Covic Mladen  9/-
Dibusz Dénes  13/-
Eszlátyi István  2/-
Gyánó Szabolcs  9/5
Horváth András  4/-
Kvekveskiri Irakliy  6/1
Lantos Levente  8/-
Lovrencsics Gergő  14/5
Nagy József  14/-
Nagy Olivér  13/3
Schultz Levente  8/-
Simonfalvi Gábor  10/1
Stark Péter  7/-
Sólyom Csaba  1/-
Stojanovski Aleksandar  9/2
Pintér Attila  11/1
Regedei Csaba  11/1
Todorovic Nenad  12/1
Törtei Tamás  14/1
Zamostny Balázs  4/-
Wittrédi Dávid  12/2

Tags:

Szólj hozzá!